Overal hetzelfde wachtwoord? Stop ermee en gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een programma dat je helpt al je wachtwoorden te beheren, onthouden en verbeteren. Met een wachtwoordmanager hoef je vaak nog maar één wachtwoord te onthouden: dat van de wachtwoordmanager. De gemiddelde internetgebruiker heeft tientallen online accounts op allerlei verschillende websites. Voor al deze accounts heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Veel mensen bedenken hiervoor variaties op een standaardwachtwoord, een jaartal of gebruiken toch overal hetzelfde wachtwoord. Dit is zeer onveilig. Om je accounts veilig te houden, moet elk account een sterk en vooral uniek wachtwoord hebben. Een wachtwoordmanager helpt je hiermee met het aanmaken en onthouden van al je unieke sterke wachtwoorden.

Overal hetzelfde wachtwoord is een slechte gewoonte

Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt op meerdere verschillende websites, en één van die websites wordt gehackt, dan heeft de hacker ook direct de gegevens om namens jou in te loggen op andere websites. De hacker kan zich dan namens jou voordoen: phishing e-mails versturen naar je contacten, bestellingen via webwinkels namens jou plaatsen, etc. Zeker in de gevallen waarin achteraf betalen nog geaccepteerd wordt, is dit een risico.

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een soort digitale beheerder voor al je wachtwoorden en gebruikersnamen. Wil je inloggen bij een website, webwinkel of online dienst? Dan helpt de wachtwoordmanager je door de juiste gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord voor je op te zoeken en in te vullen. Ook andere informatie, zoals creditcardnummers en adressen, kunnen worden opgeslagen bij een wachtwoordmanager. Alle in de wachtwoordmanager opgeslagen gegevens worden bovendien gesynchroniseerd tussen je verschillende apparaten (computer, tablet, smartphone). Je hebt dus altijd al je wachtwoorden paraat, of je nu thuis achter je computer zit of onderweg bent met je smartphone of laptop.

Is een wachtwoordmanager dan wel veilig?

Het gebruiken van een wachtwoordmanager is veel veiliger dan wanneer je je wachtwoorden bijvoorbeeld opschrijft of in een tekstbestandje op je computer verzamelt. Wachtwoordmanagers maken namelijk gebruik van geavanceerde encryptie om jouw data te beveiligen. Die encryptie vindt plaats op basis van jouw unieke hoofdwachtwoord en jij bent de enige die dit wachtwoord weet. Ook de aanbieder van de wachtwoordmanager kan dus niet bij jouw data. Een wachtwoordmanager slaat je wachtwoorden en gebruikersnamen dus beveiligd op. Daarnaast biedt een wachtwoordmanager ondersteuning bij het genereren van nieuwe wachtwoorden en het verbeteren van reeds bestaande wachtwoorden. Gegenereerde wachtwoorden zijn een heel stuk moeilijker te kraken door hackers. Doordat je wachtwoordmanager overal helpt met het invullen van je wachtwoorden, merk je in de praktijk niets meer van hoe moeilijk je gegenereerde wachtwoorden eigenlijk zijn geworden.

Wat zijn goede wachtwoordmanagers?

Er zijn meerdere goede wachtwoordmanagers op de markt. Tip ICT levert ondersteuning voor alle wachtwoordmanagers, maar biedt er twee actief aan. Dit zijn Bitwarden en 1Password. Beide wachtwoordmanagers hebben hun eigen voordelen. Tip ICT biedt ondersteuning in het gebruik van de wachtwoordmanager en het is ook mogelijk om eventuele backup security keys bij Tip ICT in sterk beveiligde digitale (1Password) kluis op te laten slaan. Als je jouw hoofdwachtwoord kwijt bent, dan kun je altijd nog bij Tip ICT terecht.

Over de auteur

Patrick van der Weide is ict-dienstverlener met een specialisme in internet- en ict-recht. Hij helpt kleine en middelgrote bedrijven in het versterken van hun IT omgeving en IT beleid.