Leer phishing herkennen: trap er niet in

Phishing is een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen proberen gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of bankgegevens, te verkrijgen door zich voor te doen als een betrouwbare instantie. Je ontvangt vaak phishingberichten via e-mail, maar het kan ook voorkomen via social media, sms of telefonisch. In dit artikel leer je hoe je een phishingbericht kunt herkennen en wat je moet doen als je er een ontvangt.

Phishingberichten herkennen

Phishingberichten kunnen soms moeilijk te onderscheiden zijn van legitieme berichten. Toch zijn er enkele kenmerken waar je op kunt letten om ze te herkennen:

  1. Vreemd e-mailadres: Kijk goed naar het afzenderadres. Een officiële instantie gebruikt meestal een e-mailadres dat eindigt op de domeinnaam van de organisatie, zoals @banknaam.nl of @overheidsinstelling.nl.
  2. Spelfouten en grammaticafouten: Phishingberichten bevatten vaak spelfouten en grammaticafouten. Dit kan een indicatie zijn dat het bericht niet afkomstig is van een betrouwbare bron.
  3. Dringende taal: Veel phishingberichten proberen je onder druk te zetten door te dreigen met negatieve gevolgen als je niet onmiddellijk actie onderneemt.

Voorbeeld van een phishingbericht:

Onderwerp: Belangrijk: Update je bankgegevens!

Beste klant,

We hebben ongewone activiteiten op je rekening gedetecteerd en hebben deze tijdelijk bevroren. Om je rekening weer te activeren, moet je je bankgegevens bijwerken.

Klik hieronder om je gegevens te updaten en je rekening te deblokkeren:

Update mijn bankgegevens

Let op: Als je dit niet binnen 24 uur doet, wordt je rekening permanent gesloten.

Met vriendelijke groet,

De Bank

Wat te doen bij een phishingbericht?

Als je een phishingbericht ontvangt, is het belangrijk om niet op links te klikken, bijlagen te openen of persoonlijke informatie te delen. In plaats daarvan moet je het volgende doen:

  1. Markeer het bericht als spam en verwijder het.
  2. Neem eventueel contact op met de betreffende instantie via officiële kanalen om te controleren of het bericht legitiem is.
  3. Als je per ongeluk je gegevens hebt gedeeld, neem dan zo snel mogelijk contact op met de betreffende instantie om je account te beschermen.
  4. Blijf je phishing mails ontvangen, meld dit dan bij Tip ICT.

Resumé: door waakzaam te zijn en je bewust te zijn van de signalen, kun je jezelf beter beschermen tegen phishingaanvallen en voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen.

Over de auteur

Patrick van der Weide is ict-dienstverlener met een specialisme in internet- en ict-recht. Hij helpt kleine en middelgrote bedrijven in het versterken van hun IT omgeving en IT beleid.