Spearphishing: gerichte digitale aanvallen uitgelegd

Een simpel mailtje, een simpele foute inschatting. Met grote gevolgen. Dat is wat een geslaagde spearphishing actie is. In dit artikel zullen we kort uitleggen wat spearphishing is, hoe het werkt en wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen deze gerichte cyberaanvallen.

Wat is spearphishing?

Spearphishing is een vorm van phishing waarbij cybercriminelen gerichte e-mailaanvallen uitvoeren op specifieke individuen of organisaties om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals inloggegevens of financiële informatie. In tegenstelling tot reguliere phishing, waarbij aanvallers willekeurig e-mails naar een groot aantal ontvangers sturen, richten spearphishers zich op specifieke doelwitten met gepersonaliseerde e-mails die geloofwaardig en betrouwbaar lijken.

Voorbeeld van spearphishing

Een voorbeeld van een spearpishing bericht is:

Stel, Karel de Boer is een directe collega van je. Het lijkt er net op of je het bericht écht van hem hebt ontvangen. Maar dit is niet zo, want in dit geval is er een gratis Gmail account van één of andere Russische hacker gebruikt. Daar kom je pas achter als je het checkt!

Hoe werkt spearphishing?

  1. Doelwit selectie: De aanvaller kiest zorgvuldig het doelwit, meestal iemand met toegang tot waardevolle informatie of middelen binnen een organisatie.
  2. Informatieverzameling: De aanvaller verzamelt informatie over het doelwit, zoals naam, functie, e-mailadres, interesses, enz., om een overtuigende e-mail te kunnen opstellen.
  3. E-mail opstellen: De aanvaller maakt een e-mail die lijkt te komen van een betrouwbare bron, zoals een collega, manager, of een bekend bedrijf, en voegt daarin een kwaadaardige link of bijlage toe.
  4. Aanval uitvoeren: De aanvaller stuurt de spearphishing e-mail naar het doelwit, die vervolgens wordt misleid om op de link te klikken of de bijlage te openen, waardoor de aanvaller toegang krijgt tot gevoelige informatie of het systeem van het doelwit compromitteert.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen spearphishing?

  1. Wees op je hoede: Wees altijd voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders of onverwachte e-mails die persoonlijke of financiële informatie vragen.
  2. Controleer de afzender: Controleer het e-mailadres van de afzender zorgvuldig om er zeker van te zijn dat het echt afkomstig is van de vermeende bron.
  3. Klik niet op links of het openen van bijlagen: Klik niet op links of open geen bijlagen in verdachte e-mails. Controleer in plaats daarvan de legitieme website van de link door er met je muis over te bewegen of neem direct contact op met de afzender om de authenticiteit te verifiëren.
  4. Gebruik beveiligingssoftware: Installeer en update regelmatig beveiligingssoftware, zoals antivirus- en antimalwareprogramma’s, om je apparaat te beschermen tegen bekende bedreigingen. Gebruik bijvoorbeeld onze Bitdefender endpoint security.
  5. Training en bewustwording: Zorg voor regelmatige cybersecurity training en bewustwording voor werknemers, zodat zij de risico’s van spearphishing beter begrijpen en weten hoe ze zichzelf en de organisatie kunnen beschermen. Volg bijvoorbeeld de trainingen in ons trainingsportaal.

Resumerend

pearphishing is een geavanceerde en gerichte vorm van cyberaanval die kan leiden tot ernstige gevolgen voor zowel individuen als organisaties. Door bewust te zijn van de risico’s, te leren hoe je verdachte e-mails kunt herkennen en actief beveiligingsmaatregelen te nemen, kun je jezelf en je organisatie beter beschermen tegen deze groeiende dreiging. Onthoud dat voorzichtigheid en alertheid de beste verdediging zijn tegen spearphishing en andere online bedreigingen.

Over de auteur

Patrick van der Weide is ict-dienstverlener met een specialisme in internet- en ict-recht. Hij helpt kleine en middelgrote bedrijven in het versterken van hun IT omgeving en IT beleid.