Windows 11 lanceert 5 oktober: wat je moet weten

Microsoft lanceert Windows 11 op 5 oktober 2021. In deze blog gaef ik antwoord op de meest gestelde vragen.

Moet ik al upgraden naar Windows 11?

Windows 11 wordt geleidelijk bij alle computers aangeboden en is gratis als je een legitieme versie hebt van Windows 10. Het is waarschijnlijk dat je deze pas over enkele weken of maanden aangeboden krijgt. Klanten van Tip ICT wordt pas geadviseerd te upgraden naar Windows 11 tot nader bericht. Klanten met Remote monitoring krijgen de update sowieso nog niet aangeboden. Normaliter krijg je de update aangeboden in de vorm van een Windows update. Je kunt de update ook zelf handmatig installeren. Vanaf het moment dat bekend is via welke pagina, zal ik de link in deze blog posten.

Wat als ik een nieuwe computer wil aanschaffen?

Tip ICT zal deze nieuwe computer automatisch voorzien van Windows 11 en alle benodigde instellingen en optimalisaties. Als je zelf een computer aanschaft die nog Windows 10 heeft, dan geldt bovenstaande alinea m.b.t. het upgraden ook voor jou. Het is niet nodig de aanschaf van een computer uit te stellen.

Is mijn pc of laptop geschikt voor Windows 11?

Via deze app van Microsoft kom je erachter of jouw pc voldoet. Als je de app niet wilt downloaden en heb je minder dan 2 jaar geleden een computer gekocht, ga dan na of jouw pc of laptop beschikt over de vereiste TPM beveiligingschip. Je komt hierachter door te gaan naar Apparaatbeheer en daarna te kiezen voor “Beveiligingsapparaten” om te ontdekken of je een TPM 2.0 chip hebt.

Is je pc niet geschikt? Dan is er geen reden voor paniek. Microsoft geeft zelf aan dat Windows 10 nog tot 14 oktober 2025 ondersteuning en beveiligingsupdates krijgt. Tot je een nieuwe computer aanschaft kun je dus veilig van Windows 10 gebruik maken. Daarnaast is er een grote kans dat er omzeilingen mogelijk zijn van dit vereiste, maar dat kan niet via een normale upgrade zoals hierboven is beschreven. Neem contact met ons op als je Windows 11 wilt installeren, maar je pc niet geschikt is. We zullen je dan informeren over de mogelijkheden Windows 11 toch te installeren.

Is Windows 11 beter dan Windows 10?

Ik vind dat Windows 11 er veelbelovend uit ziet. Eigenlijk is Windows 11 een grote upgrade van Windows 10. Zo is de gebruikersinterface enorm verbeterd. De grootste verbetering voor kantoorgebruik is naar mijn mening dat de ondersteuning voor externe monitoren is verbeterd. Als je jouw laptop opnieuw verbindt met een externe monitor waar je al eens op hebt gewerkt, zal Windows 11 inclusief alle vensters automatisch terugschakelen naar de lay-out die je daar toen op gebruikte. Daarnaast wordt het werken op hoge resolutie beeldschermen prettiger.

Met de functie Snap Layouts kun je namelijk je vensters in kolommen plaatsen of je bureaublad opdelen in meerdere werkgebieden. Zo ga je dus met je vensters aan de slag zoals jij dat wil. Ook dit MS Teams volledig verwerkt in het dockwaardoor je er sneller toegang tot hebt dan voorheen. Ook komt er een volledig nieuwe Microsoft Store. Er zijn meer verbeteringen uiteraard, maar dit zijn de belangrijkste.

Over de auteur

Patrick van der Weide is ict-dienstverlener met een specialisme in internet- en ict-recht. Hij helpt kleine en middelgrote bedrijven in het versterken van hun IT omgeving en IT beleid.